Daudziem cilvēkiem diabēta gadījumā un pirmsdiabēta laikā par uzturu izveidojušies diezgan maldīgi atzinumi. Lūk, biežāk sastopamie kļūdainie priekšstati.
Pieņēmums: augu eļļas var lietot jebkurā daudzumā, jo tās nesatur holesterīnu.
Patiesībā: holesterīnu tās tiešām nesatur, taču kaloriju ziņā pārspēj sviestu, kas satur nedaudz ūdens un olbaltumu.
Pieņēmums: rupjmaize daudz mazāk paaugstina cukura līmeni asinīs nekā baltmaize.
Patiesībā: gan rupjmaizei, gan baltmaizei cukura paaugstināšanas iedarbība ir vienāda.
Pieņēmums: zaļie skābie āboli cukura līmeni paaugstina mazāk nekā dzeltenie vai sarkanie.
Patiesībā: ābolu garšu nosaka tajos esošās organiskās skābes. Cukura daudzumu ābolā nenosaka tā krāsa, drīzāk – augļa lielums.
Pieņēmums: no visiem dārzeņiem topinambūrs ir pats vērtīgākais.
Patiesībā: topinambūrs satur inulīnu (daudzatomu spirtu), kam nav nekādas būtiskas iedarbības. Topinambūrs ir tāds pats dārzenis kā citi. Galvenā kļūda ir tā, ka cilvēki inulīnu jauc ar insulīnu.
Pieņēmums: ja ilgāku laiku kartupeļus tur ūdenī, tie nepaaugstina cukura līmeni, jo ciete izdalās.
Patiesībā: būtiski samazināt cietes daudzumu kartupeļos tādā veidā nav iespējams. Vēlamāk kartupeļus gatavot kopā ar citiem dārzeņiem.
Pieņēmums: uzturā nedrīkst lietot saldos dārzeņus (burkānus, bietes).
Lasi vēl: Pieci mazāk zināmi diabēta simptomi, kurus nedrīkst ignorēt
Patiesībā: šos dārzeņus lietot drīkst, jo lielā šķiedrvielu daudzuma dēļ cukurs no tiem slikti uzsūcas.
Pieņēmums: ieteicams lietot uzturā griķu biezputru, jo tā spēj samazināt cukura līmeni asinīs.
Patiesībā: neviens produkts nespēj cukura līmeni pazemināt. Cukura līmeni var tikai nepaaugstināt. Griķi piegādā asinīm glikozi ne mazāk kā rīsi.
Pieņēmums: medus nepaaugstina cukura līmeni, jo tajā ir daudz fruktozes.
Patiesībā: medus paaugstina cukura līmeni tāpat kā cukurs.